Sidste blogindlæg fra Nordhavn

Sidste blogindlæg fra Nordhavn

Der er allerede gået et år – hvor er tiden dog blevet af?! Og projektet i Nordhavnen er kommet ved sin ende. Jeg har mål og mål, taget billeder og undersøgt indeklimaet og forureningen i og omkring min bolig. Den høje partikelforureningen fra krydstogtskibene er sænket gevaldigt her i vinterhalvåret, selvom der stadig bliver udledt en del fra DFDS færgen mod Oslo, som sejler året rundt.

Her i vinterhalvåret er det nemlig ikke kun partikelforureningen, men radon som er steget – dog stadig ufarligt og uden fare for skade. Jeg kan se ifølge min ene måleenhed – Airthings Wave – se, at den største forurening er min interne. Dette indebærer blandt andet madlavning, rengøringsmidler og andet. Mit SafeAir filter holder mit indeklima rent og sundt fra udefrakommende partikler, men de interne forureninger kan være svære at fjerne helt. Jeg har i min tid med min nye partikelmåler oplevet, at jeg kunne holde partikelniveauet nede, men hvis jeg åbnede et vindue eller dør, gik alarmen i gang og min måler fortalte mig, at partikelniveauet var kritisk højt.

Det er både sjovt og skræmmende at have en partikelmåler, da jeg har fået en bedre forståelse for partikler, men alarmen er også gået i gang, når jeg har følt at luften udenfor virkede frisk og ren. Det tyder altså igen på, at partikelforurening ikke er noget, som man kan lufte eller se – det bliver du nødt til at måle for at finde ud af.

Vores problemformulering fra projektets start lød på ” Vi ønsker, at afdække hvorledes indeklimaet i boliger beliggende i områder med forhøjet, eller stærkt forhøjet partikelforurening, påvirkes af udefrakommende forurening”. Det korte svar er hertil, at boligerne i områder med forhøjet forurening oplever en større partikelforurening inden- og udenfor, HVIS der ikke indsættes det rette filter OG hvis man åbner vinduer og døre fra tid til anden.

Vi ønskede at undersøge om hvorvidt man kunne beskytte en bolig med en høj og effektiv filtrering. Her taler mine målinger for sig selv. Partikelforureningen er ganske lav i Nordhavn-boligen til trods for, at forureningen er forholdsvis høj udenfor boligen. En effektiv filtrering i alle boliger i områder som Nordhavn ville betyde en stor forskel for beboernes sundhed. Det er i sær børn, som jeg tænker på, når jeg foretager mine målinger. Området i Nordhavn er nemlig fuld af børnefamilier og det er i sær børn, der tager skade af, at være udsat for denne slags forurening – det har dog også alvorlige konsekvenser for voksne i form af alvorlige sygdomme.

Nordhavnen projektet er måske slut – men vi er langt fra færdige

Det har været et spændende og lærerigt år for mig og for Filterhuset. Vi har indsamlet empiri og fået endnu mere viden om partikelforurening og vores filtre. Vi har været ture til Teknologisk Institut, vi har talt med virksomheder der måler forurening i byen og vi har testet løs selv. Alt dette har kun understreget det faktum, at partikelforurening er en reel ting og at mange borgere bliver udsat for en farlig høj forurening uden at vide det. Vi vil derfor hos Filterhuset fortsætte vores arbejde med at sprede information og løbende udvikle filtre, samt teste partikelniveauet rundt omkring i Danmark.Jeg håber, at du har fulgt lidt med i udviklingen og har kunne bruge vores projekt eller indspark til spekulation til noget. Vi vil løbende afholde forskellige projekter og dele spændende indhold på Filterhuset. Er der noget, som du gerne vil se eller høre fra os i fremtiden? Så er du velkommen til at kontakte mig på mda@danfilter.dk – vi ses næste gang!

Læs næste

Landstrøm kommer til nordhavn