Sådan skifter du dit filter

Det er faktisk slet ikke så svært at skifte filtrene i dit ventilationsanlæg. Og det er noget, du nemt selv kan gøre. 

Der findes utroligt mange forskellige anlæg på markedet, som selvfølgelig ser forskellige ud og derfor også er forskellige med hensyn til filterskift. 

Men generelt vil du få svar på mange af dine spørgsmål omkring langt størstedelen af de nyere filtre, ved at læse med her:

Luftens retning gennem filteret

Det kan være svært at se, hvilken retning luftstrømmen har, men som hovedregel bevæger luften sig gennem filteret mod midten af dit ventilationsanlæg. Det vil sige mod varmeveksleren, som oftest er en sekskantet, grøn kasse i midten af anlægget.

Det er vigtigt, at du monterer dit filter, så det vender rigtig. Vores EcoBlue Standardfilter har en progressiv fiberstruktur, som sikrer en optimal filtrering. Vi har farvet fibrene, så det er let at se forskel på indgangssiden og udgangssiden af filteret. Logikken er enkel: Blå betyder støvet side. Hvid betyder ren side.

Dit Standardfilter vender rigtigt, når luften går ind på den blå side og ud på den hvide. Det vil sige, at den hvide side skal vende mod midten af anlægget.

På de langt de fleste af vores kassettefiltre/panelfiltre, har vi påsat en label med en pil, der viser, hvilken vej luften skal gennem filteret.

Se vores guide her

3 gode råd fra Filterhuset

Notér, hvornår du foretog filterskift

Det kan være svært at huske, hvornår du sidst foretog et filterskift på anlægget. Derfor anbefaler vi, at du noterer datoen for filterskiftet, så du kan huske det til næste gang.

VIGTIGT! De brugte filtre skal smides ud med småt brandbart

De er fyldt med mikropartikler, der kan være sundhedsskadelige - og hvis filtrene har siddet længe i anlægget, kan der også sidde svampesporer på dem. Så husk at vaske fingre efter du har rørt ved filtrene.

Er du i tvivl? 

På mange af vores anlægssider finder du længere nede på siden anlæggets brugermanual. Her kan du læse mere om anlægget. 

3 sikre tegn på at dine filtre skal skiftes

Din filteralarm lyser i betjeningspanelet

Du har dug på indersiden af ruderne om morgenen

Anlægget larmer eller vibrerer mere end normalt

Podcast

Brug 2 x ca. 30 min. - og forstå hvorfor dit ventilationsanlæg (måske) faktisk er den vigtigste installation i din bolig

Når du har lyttet til de to podcast-episoder, ved du også, hvorfor dit ventilationsanlæg er så vigtigt ift. din boligs indeklima samt din og din families sundhed. Du lærer samtidig, hvornår det er tid til filterskift og hvilke filtertyper, der er gode at bruge hvornår. Du bliver desuden klogere på, hvorfor nogen partikler er sundhedsskadelige, og hvordan de overhovedet havner i din bolig (og i din krop).

Dét og meget mere vender Filterhusets direktør og filterspecialist, Henrik Friis, med John G. fra Nybyggerpodcasten.dk i de to episoder. Lyt til dem her, find dem på nybyggerpodcasten.dk eller dér, hvor du normalt lytter til podcasts.

 
 

Filterskift på Nilan Comfort 300 LR

Er du i tvivl om, hvordan du foretager et filterskift i dit ventilationsanlæg, kan du her se et filterskift på et af vores mest solgte anlæg.