Hvornår og hvor ofte skal et filter skiftes?

Dit ventilationsanlæg er afhængig af, at du løbende efterser og skifter dine filtre. Det er derfor vigtigt regelmæssigt, at efterse filterne i anlægget og udskifte dem efter behov. De fleste ventilationsanlæg har en filteralarm, der minder dig om at efterse og skifte dine filtre. Oftest skal du efterse og skifte filtrene med intervaller på omkring 3-6 måneder.

Man kan sagtens selv udskifte sine luftfiltre, hvis man har fået fat i de rette af slagsen. Det tager kun nogle minutter at skifte sine filtre, og man kan derfor hurtigt få et godt og sundt indeklima.

Levetiden af dine filtre afhænger af hvor meget støv, der er i luften. Filterhuset anbefaler derfor, at du efterser dit filter regelmæssigt og skifter filtret når det trænger.

Levetiden af et filter kan variere alt efter årstid og hvor du bor. Hvordan du bruger dit ventilationsanlæg har også en effekt på levetiden af filtret. Der er stor forskel på, om du har dit anlæg stående på hastigheds-trin 1 eller 4. Luftmængden, der passere gennem dit filter, påvirker nemlig filtrets levetid, og derfor kan der være stor forskel på, hvor ofte der skal skiftes filter.

3 sikre tegn på at dine filtre skal skiftes:

Din filteralarm lyser i betjeningspanelet

Du har dug på indersiden af ruderne om morgenen

Anlægget larmer eller vibrerer mere end normalt

Oplever du, at dit anlæg ikke fungerer efter hensigten eller leverer den ønskede mængde luft, kan det tyde på at dit filter er tilstoppet. Hvis luften opleves lukket og tung kan dette også være et tegn på at dine filtre snart skal udskiftes. Nogen gange kan man også se det som et tegn på en udskiftning, hvis der ligger støv og aflejringer omkring dine indblæsnings- og udsugningsrør.

Filterhuset anbefaler, at du altid noterer, hvornår du sidst har skiftet filter.

Støvsug og vask ikke dine filtre

Hvis du gerne vil have rengjort dit luftfilter, anbefaler vi hos Filterhuset ikke, at du støvsuger eller vasker det.

Støvsuger du filteret, fjerner du ikke bare skidt - du fjerner også bitte små fibre i filteret, hvilket betyder, at du bagefter står med et dårligere filter, der ikke lever op til kravet om filtrering.

Vi anbefaler heller ikke, at du vasker dit filter. Fiberstrukturen i filteret er designet, så den har en tæthed og struktur, der sikrer den bedst mulige filtrering. Vasker du filteret vil du kunne ødelægge fiberstrukturen og dermed forringe filterets evne til at filtrere skadelige partikler fra.

Du opnår altid det bedste resultat ved at skifte til nye, rene filtre.

Find det rette filter - TRIN 1:

Find navnet på anlægsproducenten

For at finde det rigtige filter til dit anlæg, skal du starte med at finde frem til hvilken anlægsproducent, du har. Dette kan altid ses på dit anlæg i form af et logo eller lignende. 

Find det rette filter - TRIN 2:

Undersøg hvilken model du har

Herefter skal du finde ud af hvilken model dit anlæg er. Denne information er oplyst på anlægget og kan for eksempel være i form af et informationsklistermærke.

Find det rette filter - TRIN 3:

Vælg filtertype efter dit behov

Til sidst skal du beslutte dig for, hvilket filter du kunne tænke dig til dit anlæg. Læs om hvilket filter, der passer bedst til dig, og hvad forskellen på de forskellige filtre er her.

Find dit filter her

Find lynhurtigt de filtre, der passer til dit anlæg

Er du i tvivl? Søg dit filter frem på mål her