Brændeovn

Din brændeovn er sundhedsskadelig for dig og dine naboer

Din brændeovn er sundhedsskadelig for dig og dine naboer

Når vinteren og kulden begynder, søger vi indendørs for at hygge. Selvom brændeovne er hyggelige på en mørk og kold vinterdag, så er røgen desværre forurenende og sundhedsskadelige for både dig og din familie – men også for hele dit nabolag.


I de kolde vintermåneder er forureningen i villakvarterer lige så stor som i midten af København i myldretid. De seneste studier viser faktisk, at brændeovne står for 60 procent af forureningen i Danmark – for at sammenligne står trafikken kun for 16 procent. Selvom du ikke selv har eller bruger din brændeovn, så kommer røgen og lugten ind i dit hus, hvis en i nabolaget tænder deres brændeovn.

Røgen fra brændeovne er så skadelige, at det anslås at være skyld i 200-250 for tidlige dødsfald hvert år. Studier viser også at røgen kan føre til luftvejssygdomme, bronkitis og forværring af astma.

I dette tilfælde er det de helt små og fine partikler, som er de mest skadelige, da de kan nå helt ned i lungerne og gå over i blodbanen, hvor de kan udgøre en stor sundhedsmæssig risiko.

Så meget påvirker brændeovnen dit indeklima

For at vise den store forurening, valgte vi at teste indeklimaet hos en af vores kollegaer, der har en brændeovn. Med vores partikeltæller kunne vi teste for mikropartikler i boligen mens brændeovnen var tændt.

Billedet herunder viser tydeligt, at partikelniveauet i boligen er for højt, når der er en tændt brændeovn i nærheden.

Efter at have skiftet til et SafeAir filter i hans Nilan CT150 anlæg, er 62 procent af alle de skadelige partikler i luften fjernet fra hjemmet.

Partikeltælleren er efter kort brug af brændeovnen oppe i det “gule felt”, som fortæller, at der er for mange skadelige partikler i hjemmet. Der er ikke længere et sundt og rent indeklima i boligen og det vil derfor være nødvendigt, at gøre noget, for at bringe niveauet af skadelige stoffer ned.


Hold øje med niveauet af finpartikler – for dit helbreds skyld

Den øgede koncentration af finpartikler samt CO2-indholdet i luften kan nemlig ikke alene påvirke din daglige trivsel, men også give koncentrations- og søvnbesvær. På lang sigt kan tilstedeværelsen af store mængder finpartikler også øge risikoen for hjerte-kar- og luftvejssygdomme og endda lungekræft.

Vil du også skabe de bedste rammer for dig og din familie? Vores BQ30 måler hjælpe dig til at undersøge partikel og CO2 belastningen i din bolig, så du kan skabe et bedre indeklima i dit hjem.

BQ30 måleren er en luftkvalitets-monitor til kontrol af finpartikler og CO2-belastning i din bolig. Partikelmåleren måler tilstedeværelsen af to grupperinger af partikler: - PM10 - PM 2,5 PM10 er de partikler med en maksimal diameter på 10 µm hvor PM 2,5 er de helt små partikler med en diameter mindre end 2,5 µm.

Disse partikler er så små at man ikke kan se dem, men de er også så små at de kan trænge ind i lungeblærerne. Ved partikler der har en størrelse på under 1 µm, er de i stand til at trænge helt ind i blodårerne.

Slip af med de skadelige partikler og røglugten

Den eneste måde at slippe af med de skadelige partikler og den uønskede røglugt er ved at ventilere – men det er ikke lige meget, hvilket filter du har i dit anlæg. Det er nemlig kun SafeAir filtret, som filtrerer mikropartiklerne fra. SafeAir fjerner naturligvis også de større partikler, så som pollen, støv og andre luftbårne forureninger. Et standard G4 filter stopper ikke de skadelige mikropartikler, men kun større støv partikler.
Dit ventilationssystem sørge for at ilte og tilføre ny luft til dit hjem, så luften hele tiden er i cirkulation. Du vil derfor komme af med den forurenede luft og få ny og ren luft ind i din bolig. Ved at anvende et fint filter i dit ventilationsanlæg sikrer du, at røgen fra din eller naboens brændeovn ikke kommer ind i boligen igen, når dit ventilationsanlæg suger ny luft ind.

Hvis du er generet af lugtgener i forbindelse med brændeovne, så skal du anvende et kulfilter, som sammen med SafeAir filteret både fjerner mikropartikler og lugtgener.

Testet af Teknologisk Institut

Vi har testet vores filtre hos Teknologisk Institut, for at dokumentere effekten af de forskellige filtre. Mikropartikler fra brændeovnsrøg og diesel er væsentligt mindre end de partikler, som man normalt anvender, når man tester filtre i henhold til EN779:2012 standarden og den nye ISO16890 standard.

Testen viser, at vores SafeAir filter fjerner 5-6 gange flere partikler end et standard G4 filter. G4 filteret har en forholdsvis lav effektivitet på kun 11-12 procent, hvor et SafeAir filter har en markant højere effektivitet – nemlig hele 62 procent. I testen var det tydeligt at se, at der er langt færre partikler i luften efter brugen af et SafeAir filter fremfor et standard G4 filter. Forurening er desværre ikke til at slippe helt af med, men en forbedring af dit filter kan reducere din risiko for skadelige mikropartikler i dit hjem med over 50 procent.

Det vil altså sige, at hvis du har mikropartikler i luften omkring eller i din bolig, kan du opnå følgende forbedringer med nedstående filtre:

Hos Filterhuset anbefaler vi derfor altid, at du benytter et filter der passer til dine behov og din nærmiljø. Hvis du vil sikre dig det reneste indeklima, bør du anvende et Pollenfilter eller et SafeAir filter, som filtrerer flere partikler fra.

Vil du vide mere omkring dit indeklima og hvilke filtre, du bør vælge, så kontakt vores filtereksperter her.

Forstå forskellen mellem de forskellige filtertyper, og find ud af hvilke der er kan fjerne eventuelle lugtgener fra brændeovne og de mange små partikler der findes i luften. Se videoen ovenfor.

Læs næste

Hvor farlig er brændeovnsrøg?
Dårligt indeklima påvirker folkeskoleelever