Morten fra Lyngby

Morten fra Lyngby

Brændeovnsrøg i stuen og forværret astma

På en stille villavej i Lyngby bor Morten sammen med sin kone og to små piger. Villaen er en renoveret murermestervilla, og nabolaget er smukt og naturskønt. På mange områder er villaen familiens drømmehus – men på ét punkt er villaen blevet til en plage for den lille familie. I hele vinterhalvåret hænger der nemlig en tyk røg i luften omkring boligen fra nabolagets mange brændeovne, og husets ventilationsanlæg trækker den forurenede luft med indenfor i hjemmet.

Morten udtaler: ”Da vi købte huset for 5 års siden, fik vi installeret et ventilationsanlæg i huset. Vi gjorde det for at forbedre husets indeklima, så det kom som noget af et chok for os, da vi gik ind i fyringssæsonen. Der lugtede af lejrbål i hele huset, og jeg kunne mærke, at min astma blev rigtig slem. Jeg gik straks i gang med at søge efter løsninger på nettet, og fandt på en Googlesøgning Filterhusets SafeAir-filter, der skulle være det fineste filter, vi kunne få til vores anlæg. Forskellen på vores indeklima, efter vi satte SafeAir filteret i, var enorm – og vi har brugt det lige siden i vinterhalvåret og kan slet ikke leve uden.

Mortens oplevelse er desværre ikke unik. I rigtig mange danske villakvarterer ligger nybyggede villaer side om side med ældre huse med brændeovne. Det skaber en ude luft med en rigtig høj koncentration af sundhedsskadelige mikropartikler.

Et ventilationsanlæg er indstillet til at udskifte al boligens luft hver anden time, og derfor er det også super vigtigt at overveje, om ikke man skal have et finere filter i anlægget på indsugningssiden. De sundhedsskadelige mikropartikler lugter nemlig ikke, så de kan godt være der, selvom at du ikke kan lugte dem. Mikropartiklerne kan heller ikke ses, for de er ufattelige små. Faktisk kan du sætte 10.000 af dem ved siden af hinanden, og så vil de kun strække sig 1 mm på en lineal. Partikler i den størrelse, er så små, at de kan trænge helt ind i vores blodbaner, hvilket gør dem farlige for vores sundhed.

I Mortens tilfælde var han aldrig i tvivl, og han opgraderede hurtigt sit SafeAir filter til et SafeAir Plus filter, som har samme filtreringsgrad, men som også fjerner lugten af brændeovn. Han skifter sine filtre oftere end gennemsnittet, men han er aldrig i tvivl om, at det er tid til filterskiftet, for filtrene er fyldt med sod, snavs og partikler.

Morten udtaler: ”Jeg er ked af at det er nødvendigt at indsætte et så fint filter i mit anlæg – og det irriterer mig at luften omkring vores hus ikke bare kan være renere. Jeg kan mærke det på min astma, når jeg stiller mig ud i vores have, og jeg har af samme grund ikke lyst til at min yngste datter skal stå udenfor og sove i barnevogn i haven”.

Mortens astma har været med til at gøre ham opmærksom på problemet med den forurenede luft, og han mener ikke, at det kan være rigtigt, at vi i Danmark ikke kan være sikker på, at luften vi indånder er ren og frisk. Han er derfor gået ind i kampen for at skabe renere luft til alle, og han har flere store organisationer med sig, bl.a. Astma-Allergi Danmark, Rådet for Grøn Omstilling og Mellemfolkeligt Samvirke.

Her hos Filterhuset støtter vi Mortens kamp for ren luft i Danmark og har skrevet under på borgerforslaget han har stillet ”Danmark skal opfylde WHO’s luftkvalitetskriterier inden 2030”. Får han 50.000 underskrifter, kan borgerforlaget blive fremsat i Folketinget, som et beslutningsforslag.

Er du interesseret i at læse mere om kampen for renere luft i Danmark?

Du kan læse om kampen for renere luft i Danmark her – og vil du gerne skrive under på borgerforslaget, kan du gøre det her.

Læs næste

Claus fra Søborg