Er vores klimaambitioner for lave?

Er vores klimaambitioner for lave?

Grønlands økosystemer er truet af den voksende og meget forurenede skibstrafik og når de store krydstogtskibe lægger til kaj i Nordhavn, Langelinie eller ved en anden kaj i Danmark, så er beboerne nødt til, at lukke vinduerne grundet den store forurening.
Der har været meget tale i medierne om behovet for strømkabler i krydstogtshavnene, så skibene kan få landstrøm, når de lægger til i stedet for at bruge deres motor.

Hvad mange ikke ved, så er de jo de helt fine partikler, der giver den største skade og dem kan du hverken lugte eller se, hvilket kan være foruroligende for mange. Jeg har flere gange oplevet, at luften udenfor mit vindue virkede og duftede friskt, men blot 500 meter fra mit hjem lå krydstogtskibet og osede.

Jeg fortsætter med at lave høje partikelmålinger ude i Nordhavnen, hvilket bekræfter mig i, at krydstogtsskibene virkelig er en stor forurening for området, som jeg bor i. Det er tydeligt at se en stor stigning i de skadelige partikler efter sommeren og krydstogtskibssæsonen startede.
Flere eksperter efterlyser konkrete handlingsplaner nær havneområderne, men det er foreløbigt kun på tegnebrættet, at man vil tilbyde landstrøm i Nordhavn – dog først om to år.

Nu når vi lever i en tid, hvor klima og miljø dagligt er samtale emnet, så kan man jo spørge sig selv om vores klimaambitioner ikke er for lave, når der ikke bliver gjort mere ved disse alvorlige problemer.

Læs næste

Krydstogtskibssæsonen er i fuld gang
København er en populær hovedstad