Krydstogtskibssæsonen er i fuld gang

Krydstogtskibssæsonen er i fuld gang

Der er fuld gang i sommeren i Nordhavnen og det kan man også dagligt se på alle de krydstogtskibe og de mange turister til dagligt besøger stedet. Det er også i denne tid, hvor jeg er i fuld gang med at måle på alle døgnets tidspunkter for at se, om man kan se en forskel og hvordan skibstrafikken påvirker indeklimaet i en helt almindelig bolig i Nordhavnen.

I den seneste tid, har jeg kunne se en stor forskel på partikelniveauet ude i Nordhavnen. Her er det i sær de helt ultrafine partikler, som er sundhedsskadelige. Niveauet af de ultrafine partikler er markant forhøjet, efter de mange krydstogtsskibe er begyndt at lægge til i området.

Forleden målte jeg partikelantallet af de ultrafine partikler (0,3 μm) til at være 26.773. Det er det højeste tal, som jeg endnu har mål. Målingen var foretaget lige ude foran min dør, hvor der sad en masse mennesker, der nød solen og vandet.

Det kan være svært at vide, at forureningen er så høj i et område, fordi man hverken kunne lugte, se eller mærke det den pågældende dag. Det er derfor super vigtigt, at man tænker på ventilation og filterklasse, når man bor i sådan et område og om sommeren, hvor det er varmt og man mest har lyst til at åbne vinduer og døre.


Efter jeg er flyttet ind i min lejlighed i Nordhavnen er jeg virkelig blevet bevidst om, hvor høj forureningen virkelig er og det har fået mig til at tænke på konsekvenserne for mit helbred. Jeg har tidligere fået installeret et pollenfilter i mit Nilan ventilationsanlæg, men for at mit anlæg og filter skal virke, kræver det også, at jeg holder vinduer og døre lukket, så jeg ikke slipper forurenet luft ind. Det er jeg blevet mere bevidst om nu.

Jeg vil fortsat måle inde og ude, for at se, om forureningen stiger i mit område eller om vi har nået højdepunktet nu, når krydstogtskibssæsonen er på sit højeste.

Læs næste

Første blogindlæg fra Nordhavn
Er vores klimaambitioner for lave?