Indeklima

Standardfilteret er for groft til at beskytte dig og din familie imod skadelige finpartikler

Standardfilteret er for groft til at beskytte dig og din familie imod skadelige finpartikler

Ifølge Miljøstyrelsen kan 3.400 dødsfald i Danmark årligt relateres til luftforurening.


De fleste producenter af ventilationsanlæg leverer ventilationsanlæg med et almindeligt Standardfilter isat. Et Standardfilter er et grovfilter, der er sat i for at tilgodese det lovmæssige minimumskrav for filtrering og for at beskytte selve anlægget imod støv og snavs. Standardfilteret filtrerer altså ikke finpartikler fra den luft, der sendes ind i dit hjem, og du kan derfor ikke være sikker på, om indeklimaet er rent og sundt med et Standardfilter i anlægget.


Finpartiker er fine og ultrafine partikler, som er sundhedsskadelige. De mistænkes for at forkorte din levetid, hvis du udsattes for dem over længere tid, og ifølge Miljøstryrelsen dør 3.400 danskere årligt for tidligt på grund af luftforurening. Fine og ultrafine partikler kommer blandt andet fra brændeovne, motorer og industri. Det, der gør de fine og ultrafine partikler så skadelige, er, at de er så små, at de kan trænge dybt ind i lungevævet, og de ultrafine partikler kan faktisk trænge helt ind i blodbanerne.


Så små er partikler faktisk

Det kan være svært at forstå, hvor små de her partikler, vi taler om, er. Så for at give dig et visuelt billede af størrelsesforholdet, er der her en illustration, der sammenligner partiklerne med et sandkorn og tværsnittet på et menneskehår. De partikler, der mistænkes for at gøre mest skade, er dem, der er under 2,5 mikrometer. Og det er netop en meget stor del af partiklerne i denne størrelse, vores finfiltre kan filtrere fra.


Vælg et finfilter i indsugningen stedet for Standardfilteret

Det er altså ikke uden grund, at vi anbefaler, at du indsætter et finfilter i ventilationsanlæggets indsugning. Et finfilter, som vores Pollenfilter eller vores SafeAir-filter, fjerner en meget stor del af de fine og ultrafine partikler. Det er vigtigt at forstå, at finfiltrene ikke kan fjerne dem alle. For især de ultrafine partikler er så små, at det ville kræve, at filteret var så tæt, at der ikke længere kunne sikres nok luftgennemstrømning gennem ventilationsanlægget. Luftmodstanden ville blive for stor. Men finfiltrene kan fjerne de fleste.

Se på illustrationen her hvilke filtre, der filtrerer hvad.


De forskellige filtertyper

I Filterhuset arbejder vi med tre kategorier af filtertyper, som har hver deres filtreringsevne samt Kulfilteret, der kan fjerne dårlig lugt.

Standardfilter

 • G4 filterklasse
 • PM: 10
 • Fjerner støv og snavs
 • Kan monteres i ind- og udsugning

Læs mere her

Pollenfilter

 • F7 filterklasse
 • PM: 2,5
 • Mindsker allergigener
 • Montering i indsugningen

Læs mere her

SafeAir filter

 • F9 filterklasse
 • PM: 1,0
 • Fjerner skadelige partikler
 • Montering i indsugningen

Læs mere her

Kulfilter

 • Fjerner lugtgener
 • Ingen partikelfiltrering
 • Monteres i indsugning med partikelfilter

Læs mere her


Det får du ud af et finfilter i ventilationsanlægget

Vi mærker hos Filterhuset en stigende interesse for bedre filtrering, og vi oplever, at mange af vores kunder er begyndt at skifte Standardfilteret ud med et finere filter. Når de ringer ind til os, og vi taler med dem, kan vi høre, at der er forskellige grunde til, at de ønsker en bedre filtrering i deres hjem. For nogen er det fordi, at en eller flere i deres husstand er særligt udsatte for partikler på grund af f.eks. astma. For andre kan det være et ønske om at filtrere pollen fra, så pollenallergikerne i hjemmet får et pusterum indendørs i sommerhalvåret. Og for andre igen handler det om en bekymring for den luftkvalitet, der er omkring deres bolig. Det kan være trafikerede veje, mange brændeovne i området, noget industri eller en nærliggende havn, der bekymrer dem. Hvad end årsagen er til, at de ønsker en bedre filtrering, har de med et finere filter i indsugningssiden på anlægget kunne opnå et sundere og renere klima.


Overvejer du at opgradere dit ventilationsanlæg med et finfilter?

Husk at det bare er på indsugningssiden, at du har behov for finfilteret. På udsugningssiden kan du sagtens stadig nøjes med et Standardfilter. Det er ikke alle anlæg, der har plads til finere filtrering.

Find dit anlæg her se, hvilke filtre, du kan få til det

Læs næste

Levende stearinlys skader dig og dit indeklima
Radonsikring og hvordan ventilationsanlægget er med til at fjerne radon