Dit helbred

Ny forskning: 98% af Europas befolkning indånder forurenet luft

Ny forskning: 98% af Europas befolkning indånder forurenet luft
Luftforurening er en usynlig trussel, der påvirker os alle. Ny undersøgelse lavet af The Guardian viser omfanget af luftforureningen i Europa og Danmark. Undersøgelsen konkluderer, at 98% af europæere indånder skadelig forurenet luft, der overstiger Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefalede grænseværdier. Dette er en alvorlig sundhedsrisiko, og Danmark er desværre ingen undtagelse.


Sammenhængen mellem luftforurening og dødelighed er kommet mere i fokus. Ifølge en rapport fra 2020, som forskere fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har lavet, anslås det, at 4200 danskere årligt mister livet som følge af luftforureningens skadelige virkninger på luftveje og hjerte-kar-system.

Partiklerne er de usynlige dræbere i luften

For at forstå, hvorfor luftforurening er farlig, skal vi kigge på partiklerne, der udgør en stor del af problemet. Partikler er bittesmå små, usynlige partikler eller dråber i luften, der kan indeholde giftige stoffer som kemikalier, metaller og organisk materiale. De er farlige, fordi de kan inhaleres dybt ind i vores lunger og endda optages i blodbanen, fordi de er så små. Dette kan på den lange bane medføre en bred vifte af sundhedsmæssige problemer, herunder åndedrætsbesvær, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Indsatsen mod luftforureningen i Danmark


I Danmark bliver der allerede gjort meget for at mindske luftforureningen. Der bliver f.eks. arbejdet hårdt på at bruge mere vedvarende energikilder som f.eks. vindkraft, de elektriske køretøjer vinder frem – både biler og cykler – og den generelle luftkvalitet i Danmark overvåges, så der kan sættes målrettet ind i områder med høj forurening. Men da 75% af partikelforureningen i Danmark kommer fra udlandet, har kampen for bedre luftkvalitet også lagt pres på EU, så den europæiske folkesundhedskrise kan blive taklet.

Se interaktivt kort her


Borgerforslag for renere luft i Danmark

Herhjemme i Danmark forsøges det også at lægge mere pres på Folketinget og Regeringen, så der kommer et større fokus på at skabe bedre luftkvalitet i Danmark. Under navnet "Der er noget i luften" er en række privatpersoner og organisationer som Astma-Allergi Danmark, Rådet for Grøn Omstilling og Mellemfolkeligt Samvirke gået sammen om at stille borgerforslaget "Danmark skal opfylde WHO’s luftkvalitetskriterier inden 2030". Her forsøger de at skaffe 50.000 underskrifter, så borgerforslaget har mulighed for at blive fremsat i Folketinget. Du kan læse mere og skrive under på borgerforslaget her.


Sund luft og partikelfiltrering i hjemmet

Mens vi venter på, at EU og Folketinget fremsætter nye regler og lovkrav ift. udledning af forurenet luft, er det oplagt at se på, hvad du selv kan gøre for at sikre, at luften i dit hjem er sund og ren. Partiklerne kommer nemlig ind i hjemmet gennem ventilationsanlægget, så det kan være en god idé at overveje at indsætte et finfilter i anlæggets indsugningsside, så du forhindrer de sundhedsskadelige mikropartikler i at trænge indenfor.

Filterhusets SafeAir filter

Her hos Filterhuset har vi udviklet SafeAir filteret, der er det fineste filter på markedet, du kan få til et boligventilationsanlæg. Filteret er så tæt, at det tager størstedelen af de sundhedsskadelige partikler (det kan ikke tage dem alle, da partiklerne er så små, at filteret ville skulle blive så tæt, at der ikke længere kunne trænge luft igennem det). Filteret monteres på indsugningssiden. På udsugningssiden kan du sagtens nøjes med at indsætte et Standardfilter, da filteret her blot skal sørge for at filtrere luften, der forlader din bolig, så dit anlæg holdes fri for støv og snavs.

 

Kilder:
The Guardian...
Der er noget i luften - kampagne...

Læs næste

Sådan begrænser du generne ved din pollenallergi
Sådan tjekker du dit anlæg, så du undgår frostskader og vand på loftet