Indeklima

Sådan tjekker du dit anlæg, så du undgår frostskader og vand på loftet

Sådan tjekker du dit anlæg, så du undgår frostskader og vand på loftet
Vinteren har for alvor ramt os. Kælken og sneskovlen er fundet frem og frostsneen knaser dejligt under fødderne. Børnene elsker det, men det er nok en lidt anden sag for dit ventilationsanlæg. Frostvejr og sne giver en del udfordringer, og som ejer af et ventilationsanlæg er der en del ting, du bør være opmærksom på. Vi har derfor samlet en række gode råd og anbefalinger til dig her.

Er du ramt af masser af sne, er der risiko for, at snefygning har fyldt dit loftrum med fygesne. Det skal fjernes, inden vi igen får plusgrader, ellers får du vandskader. Når du nu alligevel er på loftet, så husk at give dit anlæg et sne- og frosteftersyn (og tjek selvfølgelig når du er der, om filtrene trænger til et filterskift).


Tilstopning af luftindtag

Sne og snefygning kan tilstoppe dit luftindtag. Så husk at kontrollere om du har sne i anlægget, så luften ikke kan komme igennem. Hvis rør og indtag er fyldte med sne og is, skal det selvfølgelig fjernes.


Kondensvand i dit ventilationsanlæg

Der dannes en del kondensvand i dit ventilationsanlæg. Vandet løber væk via en afløbsslange. Husk at kontrollere om den er blevet tilstoppet eller tilfrosset. Det er vigtigt, at dit ventilationsanlæg kan komme af med vandet. Det er ikke ualmindeligt at et ventilationsanlæg fjerner 10-20 liter vand i døgnet.

Kondens kan også dannes i afkastrøret, hvor temperaturforskellen på inde-luften der er på vej ud, og den kolde ude-luft der er på vej ind, kan danne en kuldebro hvor kondensvand vil dryppe ned i røret. Kontroller derfor for synlige dryp fra rør og samlinger samt for vand i anlægget.


Isdannelser i varmeveksleren

Du vil kunne opleve, at dit anlæg ikke kører helt som det plejer, når der er hård frost. Frostvejr kan være årsagen til isdannelser i din varmeveksler. Anlægget kan afise sig selv ved at ændre luftstrømmen, så den kolde indgående luft køres uden om varmeveksleren. Den varme udgående luft anvendes til at optø tilisningen. Dette kan kaldes bypass eller afisning. Du vil opleve det ved, at dit anlæg leverer mindre frisk luft og/eller blinker anderledes end normalt.


Sådan gør du

Vi har taget de her billeder på et Nilan Comfort 300 LR anlæg. Har du et andet anlæg, kan du finde brugsvejledningen inde på dit anlægs side. Du finder dit anlæg i vores Filter-finder – men som udgangspunkt vil det være de samme steps, du skal igennem.

1. Først fjerner du den plade, der skjuler kondensbakken.

Fjern-anlæggets-plade

2. Herefter tjekkes kondensbakke og afløbsslange om de er tilstoppede. Du kan f.eks. tjekke ved at hælde mindst en liter vand i kondensbakken og se, om det løber ud uden problemer.

tjek-kondensbakke

3. Til sidst tjekker du, om der har samlet sig is og sne i det rum, hvor tillufts-kanalen er (husk at dit anlæg kan være spejlvendt ift. det viste anlæg på billedet).

Tjek-dit-anlæg-efter-for-sne

 

Vigtigt at vide hvis du har brændeovn

Det er dejligt og hyggelig at tænde op i brændeovnen, når vinteren kommer, og det er koldt udenfor. Der er dog dage, hvor det er knap så hyggeligt, for når anlægget fryser til og slår over på bypass/afisning, så kan anlægget danne et undertryk i rummet ved at suge mere ind end det blæser. Det gør desværre, at røgen trækkes baglæns ind i stuen i stedet for op gennem skorstenen. Problemet løser sig selv, når afisningen er afsluttet, men du kan også skrue ned for ventilationen så den står på et lavere trin end ellers.


OG HUSK – SLUK ALDRIG DIT ANLÆG

Sluk aldrig dit anlæg. Det kan give skader på både anlæg og bolig. Kondens vil ophobes i rør og anlæg og skabe store problemer!


Har du brug for service af dit ventilationsanlæg?

Oplever du at dit ventilationsanlæg ikke kører optimalt, eller er der tegn på vandskader, mislyde eller andet, der giver dig anledning til bekymring, så anbefaler vi altid, at du får besøg af en fagmand. Her hos Filterhuset samarbejder vi med de førende serviceudbydere i Danmark – så kontakt os endelig for nærmere aftale, hvis du vil have besøg af en fagmand.


Vil du vide mere om dit ventilationsanlæg?

Lyt med i denne podcast-episode hvor Filterhusets direktør Henrik Friis sammen med John G. fra Nybyggerpodcasten.dk blandt andet taler om, hvordan man bruger sit anlæg mest energi-rigtigt. Selvom deres samtale drejer sig om Nilan-anlæg, er der mange gode råd, der også kan overføres til andre anlæg.

Læs næste

98% af Europas befolkning indånder forurenet luft
Nyt studie: Eksponering for luftforurening og trafikstøj øger risiko for infertilitet

Find dit filter her

Find lynhurtigt de filtre, der passer til dit anlæg

Er du i tvivl? Søg dit filter frem på mål her