Dit helbred

Sådan begrænser du generne ved din pollenallergi

Sådan begrænser du generne ved din pollenallergi

Et sundt indeklima er vigtigt for dig og din families helbred og daglige velbefindende. I sær i forhold til allergi er det vigtigt at tage hensyn til det sunde indeklimas forholdsregler.

Når foråret er over os, og netop denne tid medfører også mere pollen i luften. I Danmark lider ca. 20% af alle voksne af pollenallergi, også kaldet høfeber. Dette gør det til en af mest almindelige allergener, men også et af de symptomer der påvirker hverdagen mest. Det er stoffer i pollen, som giver overfølsomhed, disse kaldes allergener. Stofferne består af en kemisk sammensætning af aminosyre, som også er grundstoffet i proteiner. Alle allergener har en specifik sammensætning af disse aminosyre, på den måde kan de forskellige planter og træer identificerer deres pollen.

Mange vil tro at allergikere blot skal opholde sig indendørs, for ikke at blive mødt med den store mængde af pollen. Dette er ikke tilfældet! Selvom du opholder dig indendørs det meste af tiden, vil du stadig hive pollen med indenfor, hver gang du eller nogle i huset bevæger sig udendørs.

 

Hvilke forholdsregler kan jeg tage

Muligheden for helt at undgå kontakt med pollen, er ikke mulig. Du kan vælge at mindske mængden af pollen i dit hjem og omkring dig, ved at tage et par enkelte forholdsregler:

  • Luft ud om morgenen og aftenen (her er der mindst pollen i luften)
  • Undgå at tørre tøj udendørs i pollensæsonen
  • Vask eller skyl håret fri for pollen inden du går i seng
  • Vask dit pudebetræk tit
  • Grundig rengøring én gang om ugen
  • Har du ventilation, vil et pollenfilter sikre din familie og dig, et pollenfrit indeklima

Mekanisk eller naturlig ventilation

Det anbefales at du lufter ud omkring 2-3 gange om dagen, ved gennemtræk i 5-10 min., for at opnå et sundere indeklima. Dette er den naturlige ventilation af dit hjem. Som tidligere nævnt, kan du ikke undgå at hive pollen med indendørs. Da det også anbefales at du dagligt lufter ud, og i sommermånederne har åbne vinduer for at sænke varmen, kan man næsten ikke slippe for det.
Har du mekanisk ventilation, er du heldig. Det kan sikre dig stabil ventilation i dit hjem. Alle ventilationsanlæg skal have skiftet filter regelmæssigt. Ved at skifte til et pollenfilter, vil du effektivt kunne fjerne op til 95% af alt pollen i din friskluftforsyning. Pollenfilter anvendes kun på friskluft siden af dit anlæg. Med et pollenfilter, og jævnligt filterskift, vil du som har allergi, få en helt ny oplevelse af dit indeklima. Mekanisk ventilation virker ved, at ventilationsanlæggene suger luften inde fra din bolig, for derefter at blæse frisk og filtreret luft ind igen. Ventilationen sikrer at de skadelige partikler udefra, bliver filtreret fra.

Vi hos Filterhuset anbefaler at du efterser dit filter regelmæssigt og skifter hver 3-6 måned. Har du allergi, anbefaler vi at du benytter enten et Pollenfilter eller et SafeAir filter, så du også får filtreret din pollen ud af din bolig.
Du kan læse mere uddybende omkring mekanisk og naturlig ventilation her.

 

Pollensæsonen bliver kun længere

Foråret har altid været højsæson for pollen, og sæsonen anses kun for af blive længere og værre grundet klimaforandringer. Forskere mener at pollensæsonen kan blive op til to måneder længere, da det varmere klima forventes at øge planternes vækst. Ydermere vil symptomer også forværres, da antallet af pollen vil stige.
Grundet klimaforandringerne, vil vi få nye invasive pollen arter til Danmark, en af dem er bynke-ambrosie. Dog sker der en ændring i mængden af græspollen, som før har været høj. Mængden vil falde, da vi vil have længere perioder med megen sol, og næsten uden regn.

Du kan altid kontakte Filterhusets kundeservice for vejledning til dit indeklima eller udvælgelse af filtertype til netop din bolig.

Læs næste

Hvad er pollenallergi, og hvorfor reagerer du på det?
Ny forskning: 98% af Europas befolkning indånder forurenet luft