Dit helbred

Hvad er pollenallergi, og hvorfor reagerer du på det?

Hvad er pollenallergi, og hvorfor reagerer du på det?

Foråret er en sæson mange af os ser frem til. Den byder på lunere vejr, flere udendørsaktiviteter – og ikke mindst bedre humør og mere energi. Men for rigtig mange af os byder foråret desværre også på noget helt andet. Nemlig løbende næser og øjne, der sviger. Pollensæsonen er over os – men hvorfor får vi egentlig pollenallergi?

Læs efterfølgeren til dette indlæg her: Sådan begrænser du generne ved din pollenallergi


Efter et langt vinterhalvår er det ofte tiltrængt at kunne se frem mod lysere tider. Lysere tider betyder desværre også pollen i luften, og for en stor del af den danske befolkning er dette forbundet med stor irritation. I Danmark er det faktisk omkring en million mennesker (ca. 20% af alle voksne), der lider af pollenallergi.. Det gør det til én af de mest almindelige allergier, og dermed også ét af de fænomener, der påvirker manges hverdag mest.

Dét, som giver overfølsomheden, er stoffer i pollen, der bliver kaldet allergener. Stofferne består af en kemisk sammensætning af aminosyre, som også er grundstoffet i proteiner. Alle allergener har en specifik sammensætning af disse aminosyrer. På dén måde kan de forskellige planter og træer identificere deres pollen.


Naturens og naturlighedens betydning

Egentlig er pollen jo til stor nytte. Det har nemlig ansvaret for bestøvning og reproduktion af alle Jordens planter, som vi omgiver os med og ikke kan leve uden. Pollen er i sig selv ikke skadeligt - det ved dit immunforsvar bare ikke, hvis du lider af pollenallergi. Folk, der har allergi for pollen, har nemlig en fejl i deres immunforsvar som gør, at kroppen tror, at de små støvkorn er farlige bakterier. Kroppen går derfor i gang med at bekæmpe denne ”bakterie” med alle midler.

Hvad det præcist er der gør, at kroppen hos nogen tror, at pollen er en farlig parasit, der skal bekæmpes, vides stadigvæk ikke. Forskere mener, at pollenallergi kan være arveligt, men at vi også skal finde svaret i vores miljø. Måske er vi gået hen og blevet for renlige, så vores immunforsvar ikke længere bliver stimuleret nok og oplært korrekt.

 

Pollensæsonen bliver længere

Foråret har altid været højsæson for nys, kløende øjne og rendende næse for alle pollenallergikere. Og som om det ikke er nok, er der ifølge forskere udsigt til, at pollensæsonen kan blive op til to måneder længere på grund af det varmere klima, der forventes at øge planternes vækst. Samtidig vil symptomerne forværres, da antallet af pollen vil stige.

Grundet klimaforandringerne vil vi få nye invasive pollenarter til Danmark - én af dem er bynke-ambrosie. Dog sker der en ændring i mængden af græspollen, som før har været høj. Mængden vil falde, da vi vil have længere perioder med megen sol, og næsten uden regn.

Læs også om, hvordan du mindsker dine gener her i dette blogindlæg.

Læs næste

Indeklimaet på din arbejdsplads påvirker din koncentration og din hjernes udvikling
Sådan begrænser du generne ved din pollenallergi