Indeklima

Naturlig eller mekanisk ventilation

Naturlig eller mekanisk ventilation

Der er ingen tvivl om, at ventilation er vigtigt for et godt indeklima, men dit hus kan ventileres både mekanisk og naturligt. Vi har lavet en guide til dig, så du kan se fordele og ulemper ved begge metoder.


Ventilation er vigtigt, da du kan opleve hovedpine, træthed og få astma, hvis dit indeklima er dårligt. Luften udenfor dit vindue kan være forurenet, hvis du bor tæt på en trafikeret vej, skibs trafik eller i nærheden af brændeovne. Men, du forurener også luften, når du opholder dig i din bolig. Det er små hverdagsting så som at lave mad, gå i bad og vaske tøj, som forurener luften i din bolig.

Det er derfor vigtigt at have fokus på et godt og sundt indeklima, så du og din familie ikke bliver syge. Behovet for ventilation afhænger af flere forhold; for eksempel hvor mange mennesker der bor i dit hus og hvor stort huset er. Hvis I er mange mennesker på mindre plads, er behovet for ventilation højere.


Naturlig ventilation

Naturlig ventilation er udluftning af din bolig gennem vinduer, døre og ventilationsåbninger – også kaldt friskluftventiler. Når du bruger naturligt ventilation er det vigtigt at lufte ud flere gange om dagen hele året rundt. Jo koldere det er udenfor jo koldere er det også på overfladerne i dit hus, hvilket kan skabe kondens. De fugtige overflader blandet med den varme luft i din bolig, gør sandsynligheden for skimmelsvamp højere.

Det er derfor vigtigt at lufte ud, selvom det kan betyde et varmespild. Det anbefales at have gennemtræk i boligen 2-3 gange dagligt i 5-10 minutter.


FORDELE VED NATURLIG VENTILATION:

 • Naturligt ventilation larmer ikke
 • Der skal ikke bruges el til at ventilere
 • Der er ingen vedligeholdelse eller rengøring


ULEMPER VED NATURLIG VENTILATION:

 • Du kan opleve træk og kulde
 • Naturlig ventilation kræver en aktiv indsats flere gange om dagen
 • Du taber varme ved naturlig ventilation
 • Naturlig ventilation afhænger af vejr og vindforhold


Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation er udluftning af huset ved hjælp af en eldreven ventilator. Disse ventilationsanlæg virker ved, at de suger luften inde fra din bolig ud og blæser frisk og filteret luft udefra ind i boligen. Et mekanisk ventilationsanlæg er mere effektivt end naturlig ventilation. Ved mekanisk ventilation sikrer man også at de skadelige partikler udefra bliver filtreret fra, da filtrene filtrerer partikler fra. Ved at have et finfilter i dit anlæg, kan du fjerne mange af de små skadelige partikler fra luften, hvorved du blot fjerner større partikler (støv og snavs) ved at have et grovfilter/standardfilter i dit ventilationsanlæg.

Det er vigtigt at du vælger et anlæg, der har den nødvendige kapacitet i forhold til din bolig og hvor mange personer i er. Derudover findes der flere typer filtre alt afhængig af jeres behov og ønsker. Har en i boligen for eksempel pollenallergi, kan det være en god idé at bruge et Pollen– eller SafeAir filter.


FORDELE VED MEKANISK VENTILATION:

 • Den mest effektive ventilation
 • Udluftningen sker automatisk – det kræver ikke en indsats for dig
 • Der er ingen vedligeholdelse eller rengøring
 • Afhænger ikke af vind- og vejrforhold
 • Hvis dit anlæg har varmegenvinding, taber du ikke varme ved ventilationen


ULEMPER VED MEKANISK VENTILATION:

 • Anlægget skal vedligeholdes
 • Der skal skiftes filtre
 • Anlægget bruger el til at ventilere

Hos Filterhuset anbefaler vi altid at benytte mekanisk ventilation, da luften ude foran dit vindue ikke altid er rent og sundt. Har du brug for vejledning eller hjælp til at vælge det rigtige filter, så kontakt vores kundeservice.

 

 

Kilder:
Bolius

 

Læs næste

Burde brændeovne forbydes?
Hvor meget forurener du i dit hjem?