Undgå skjult forurening i dit køkken – på få sekunder med den rigtige vane

Undgå skjult forurening i dit køkken – på få sekunder med den rigtige vane

Husker du at tænde for din emhætte, når du står og laver mad i køkkenet? 

For mange er emhætten bare noget, der larmer – men den spiller faktisk en vigtig rolle i at holde luften i dit hjem rent. 

Når vi siger "forurening," tænker du sikkert på tæt trafik, industriskorstene eller brændeovne. Men faktisk er dit køkken også en stor kilde til forurening – i hvert fald hvis du, ligesom utrolig mange danskere, ikke bruger din emhætte korrekt.

Nye undersøgelser fra Teknologisk Institut viser, at omkring hver femte dansker slukker deres emhætte, når de laver mad. Det gør de på grund af støjen, og 53 % skruer ned for emhætten.

Når vi laver mad uden at tænde for emhætten så strømmer forureningen direkte ud i hjemmet. 


Kilder: Rådet for godt indeklima og Videncentret Bolius

Bolius og Rådet for Godt Indeklima har testet, hvor stor partikelforureningen er hos en helt almindelig dansk familie, hvis de ikke bruger deres emhætte, når de laver mad. De valgte at lave en "bacon-test", hvor de stegte tre stykker bacon.

Før madlavningen lå partikelforureningen i hjemmet på 1.700 partikler/cm³, men under forsøget blev der testet, hvordan emhættens effekt påvirker luftkvaliteten.

I første forsøg blev de tre bacon stykker stegt med emhætten på fuld styrke. Her steg forureningen til 5.000 partikler/cm³, men emhætten fangede langt de fleste partikler, og efter 20 minutters udluftning faldt niveauet igen til 1.500-2.000 partikler/cm³.

Læs også: Er gaskomfurer en skjult fare i dit hjem?

I andet forsøg blev emhætten kun sat på halv styrke. Det betød, at flere partikler slap ud i rummet, og forureningen blev mærkbart højere end i første forsøg.

I tredje og sidste forsøg blev de tre stykker bacon stegt uden at tænde for emhætten. Her eksploderede forureningen, og målingerne steg først til 10.000 partikler/cm³, derefter 30.000, og til sidst lå tallet helt oppe på 100.000 partikler/cm³ – langt over WHOs anbefalede grænse på 20.000 partikler/cm³.

Forsøget viser tydeligt, hvor vigtig emhætten er for et sundt og godt indeklima. Den bør altid være tændt under madlavning – og gerne på en styrke, der effektivt fanger partiklerne.

Men hvad kan du ellers gøre for at forbedre dit køkkenmiljø og mindske forureningen?

Vi har samlet 5 gode tips, som du let kan følge for at få et sundere køkkenmiljø:

1.  Tænd for din emhætte før madlavning

Skab god luftcirkulation, som effektivt fanger partikler helt fra starten, ved at lade emhætten køre lidt, før madlavningen starter.

2. Brug den højeste indstilling

Den maksimale indstilling larmer godt nok mest, men hvis partikelniveauet skal holdes nede, skal den have fuld skrue for at passe godt på dig selv og din familie.

3. Lad emhætten køre lidt efter madlavningen er slut

Din emhætte bør helst køre i 10-15 minutter efter madlavningen. På den måde fjerner du de sidste rester af partikler og lugt fra luften.

4. Rengør din emhætte regelmæssigt

Skal din emhætte fungere optimalt, skal den rengøres jævnligt og effektivt. 

5. Brug et emhættefilter med kul

Mange emhætter leveres med et kulfilter eller har mulighed for at blive suppleret med et. Et kulfilter indeholder aktivt kul og fjerner dermed effektivt madlugte. Du finder et stort udvalg af vores kulfiltre på Filterhuset. 

Læs også: Luftforurening: En usynlig trussel mod din sundhed

Kilder: 
Bolius.dk
TV2kosmopol.dk 

Læs næste

Luftforurening fra brændeovn

Find dit filter her

Find lynhurtigt de filtre, der passer til dit anlæg

Er du i tvivl? Søg dit filter frem på mål her