Dit helbred

Luftforurening: En usynlig trussel mod din sundhed

Luftforurening fra brændeovn
Vidste du, at over 4,2 millioner mennesker på verdensplan mister livet hvert år på grund af luftforurening? Det lyder skræmmende, men det er desværre virkeligheden ifølge WHO. Luftforurening er ikke bare et problem for miljøet – det er også en kæmpe trussel mod vores sundhed.

Hvad er det egentlig, vi indånder?

Luftforurening handler om små, usynlige partikler i luften, som vi kalder PM1, PM2.5 og PM10. PM1 er så små, at de faktisk kan trænge direkte ned i lungerne – og endda ind i blodbanen. Ifølge Det Europæiske Miljøagentur (EEA) er de her små partikler skyld i over 300.000 for tidlige dødsfald i Europa hvert år.


Partikelforurening kan spores tilbage til ting som:
• Røg fra brændeovne og pejse
• Biludstødning, især fra dieselbiler
• Kvælstof og ammoniak fra landbruget
• Industri

92 % af verdens befolkning lever med forurenet luft

Ifølge WHO bor næsten hele verdens befolkning – 9 ud af 10 mennesker – i områder, hvor luftforureningen overstiger det, der betragtes som sikkert. Og vi er ikke bedre stillet i Danmark.

Faktisk viser tal fra Miljøstyrelsen, at luftkvaliteten i byer som København og Aarhus er "usund." Mens WHO anbefaler en maksimal grænse for fine partikler på 5 mikrogram pr. kubikmeter, ligger vi herhjemme på 8,4-8,7 mikrogram i de største byer. Det betyder, at vi hver dag indånder luft, der ikke lever op til internationale standarder.

Læs også: 98% af Europas befolkning indånder forurenet luft (Find infografik med forurening her)

Hvordan påvirker det os?

Den luft, vi indånder, har en større betydning for vores helbred, end de fleste af os tænker over. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er luftforurening i Danmark skyld i cirka 3.000 for tidlige dødsfald hvert år.

Langvarig udsættelse for partikler kan føre til:
• Hjerte-kar-sygdomme
• Lungekræft
• Kroniske luftvejssygdomme

Sådan beskytter du din familie

Hvis du har et ældre hus, så kan partiklerne komme ind igennem sprækker i huset. Har du derimod et nyt hus med ventilationsanlæg, så kan partiklerne trænge ind i dit hjem gennem ventilationsanlægget. Det er derfor en god idé at indsætte et finfilter på anlæggets indsugningsside. På den måde forhindrer du sundhedsskadelige mikropartikler i at trænge indenfor.

Hos os har vi udviklet SafeAir-filteret, der er det fineste filter på markedet til boligventilationsanlæg. Filteret er så tæt, at det fanger størstedelen af de sundhedsskadelige partikler (dog ikke alle, da filteret i så fald ville blive så tæt, at luften ikke kunne trænge igennem).

Filteret monteres på indsugningssiden, mens du på udsugningssiden sagtens kan nøjes med et standardfilter, som blot filtrerer luften, der forlader dit hjem, for at holde anlægget frit for støv og snavs.

Læs også: Hvordan skal et filter vende?

Hvis du også vil reducere lugtgener og skadelige gasser som dem fra bilos og brændeovne, anbefaler vi vores SafeAir Plus-filter, der indeholder aktivt kul. Det aktive kul hjælper med at neutralisere gener fra gasser og skabe et endnu renere indeklima – perfekt til familier, der bor i områder med meget trafik eller mange brændeovne.

Find det rette filter til dit anlæg

Vil du sikre renere luft i dit hjem? Med vores filter-finder kan du hurtigt og nemt tjekke, om vi har et filter, der passer til netop dit ventilationsanlæg.
Luftkvaliteten udenfor kan vi ikke altid kontrollere, men vi kan gøre en forskel indenfor. Ved at tage ansvar for luftkvaliteten i dit hjem kan du give din familie et sundere og mere sikkert indeklima.



Kilder:
Dr.dk/nyheder
Tv2.dk
IQair
Det Europæiske Miljøagentur (EEA)
Kræftensbekæmpelse.dk

Læs næste

Brændeovn skadeligt for indeklima

Find dit filter her

Find lynhurtigt de filtre, der passer til dit anlæg

Er du i tvivl? Søg dit filter frem på mål her