Hvad er værst? Et dårligt indeklima eller varme der fosser ud af boligen?
Når du energirenoverer et hus, vil du, i takt med at boligen bliver mere tæt, opleve et større og større behov for at lufte ud i boligen i løbet af dagen (og måske også natten). Men den naturlige ventilation og udluftning med åbne vinduer og døre koster på varmeregningen, og derfor vælger rigtig mange på et tidspunkt at klare udluftningen mekanisk og få installeret et ventilationsanlæg i deres bolig.
Læs Astas historie om da hun og familien fik et ventilationsanlæg i deres bolig
Hvad sker der med indeklimaet, når boligen bliver for tæt?
Når boligen bliver for tæt, kan frisk luft udefra og brugt luft indefra ikke længere trænge igennem revner og sprækker i huset. Indeklimaet bliver dårligt, og luften indenfor vil føles tung. Indenfor forurenes indeklimaet af os selv, når vi bruger vores hus. Der kommer f.eks. røg og partikler i huset, når du laver mad eller tænder stearinlys – og der kommer fugt i boligen, når du blandt andet bader, vasker tøj og sover. Hvis din bolig ikke kan komme af med alt det, ophober det sig i boligen, og kan blandt andet være skyld i symptomer som hovedpine, træthed og uoplagthed. For meget fugt i boligen er også med til at skabe en god grobund for svampesporer, hvilket heller ikke er godt for sundheden og indeklimaet.
For at komme den tunge luft til livs, vælger du måske at udlufte din bolig ved at åbne døre og vinduer – det der også kaldes naturlig ventilation. Men når døre og vinduer åbnes, kommer der også partikler ind udefra – og disse partikler kan være sundhedsskadelige, alt efter hvor og hvad de kommer fra.
Læs mere om hvad partikler og partikelforurening er her
Hvad er mekanisk ventilation, og hvorfor er det så godt for indeklimaet?
Mekanisk ventilation er udluftning af boligen igennem en eller flere eldrevne motorer. Mekanisk ventilation kan derfor også være f.eks. en emhætte – men i det her tilfælde er det ventilering gennem et ventilationsanlæg, vi taler om – også det der kaldes for balanceret mekanisk ventilation.
Et ventilationsanlæg fungerer sådan, at det trækker frisk luft udefra ind i huset og suger den brugte luft fra huset ud igen. De to luftstrømme passerer hinanden gennem ventilationsanlægget og dets varmeveksler – og den brugte luft opvarmer derved den friske luft udefra, så man ikke spilder varme i boligen. Det kaldes varmegenindvinding.
Et ventilationsanlæg udskifter al luft i boligen hver 2. time døgnet rundt, og derfor bliver almindelig naturlig ventilation med åbne vinduer og døre også overflødig, når først ventilationsanlægget er installeret.
Hvornår er det tid til at få et ventilationsanlæg installeret?
Der er ikke noget, der findes et klart svar på. Hvornår du bør anskaffe dig et ventilationsanlæg, afhænger af flere ting – blandt andet hvor langt du er i energirenoveringsprocessen, og hvor stort dit behov for naturlig udluftning i boligen er.
Vi har fulgt Asta og hendes familie i Ålsgårde i Nordsjælland i deres proces fra de begyndte at gå med overvejelserne omkring at få et ventilationsanlæg installeret og til efter installationen og deres erfaring med det.
Læs om Astas og hendes families overvejelser og deres proces her
Søg om tilskud til ventilationsanlæg/genveksanlæg
Vil du have et ventilationsanlæg? Inde på sparenergi.dk kan du læse om, hvordan du kan søge tilskud til projektet.
Hvilket ventilationsanlæg skal du vælge?
Der findes mange rigtig gode ventilationsanlæg på markedet, og nogle af dem fås med indbygget varmepumpe. De populæreste mærker i Danmark er Nilan, Genvex, Danfoss, Dantherm og Airteam. Når du skal beslutte dig for, hvilket ventilationsanlæg, du skal have, kan du enten kontakte anlægsproducenterne direkte, eller finde en servicetekniker, der kan hjælpe dig med projekteringen, installationen og indreguleringen. Vi har samlet en liste over de servicepartnere, vi kan anbefale her
Kilder:
Status på de nye puljer: https://sparenergi.dk...
Bygningspuljen lukker: https://www.bolius.dk...
Mekanisk ventilation: https://www.bolius.dk...
Indeklima og helbredet: https://www.sundhed.dk...