Indeklima

Hvad er radon, og hvordan trænger det ind i din bolig?

Hvad er radon, og hvordan trænger det ind i din bolig?

Radon er en radioaktiv gasart, som forekommer naturligt i undergrunden. Fra undergrunden siver den op og kommer blandt andet ind i boliger gennem små sprækker og revner i fundamentet.


Da radon øger risikoen for lungekræft, er det vigtigt at tænke over, om radonniveauet i din bolig er for højt, og om der er noget, du bør gøre for at radonsikre dit hjem og nedbringe niveauet.

Læs om radonsikring her


Hvad gør radon ved kroppen og hvor farligt er det?

Du kan hverken se, lugte eller smage radon, men ophold i en bolig med radonholdig luft over flere år kan forårsage lungekræft. Sundhedsstyrelsen vurderer f.eks., at radon i boligen medvirker til ca. 300 dødsfald årligt, og hos Kræftens Bekæmpelse har tidlige studier vist en øget risiko for akut lymfatisk leukæmi blandt børn med meget radon i boligen.

Det skal dog siges, at risikoen for at få lungekræft, hvis man har en bolig med radonholdig luft, er 25 gange større, hvis man er ryger oveni, end hvis man aldrig har røget. Og hos Kræftens Bekæmpelse vurderer de også, at der skal flere studier til for at slå endelig fast, at der er en sammenhæng mellem leukæmi hos børn og radonniveauet i deres hjem.

Hvad er radon stråling?

Radon stiger op fra undergrunden og er især i vinterhalvåret en usynlig risiko for dig og din familie. Radon er lugtfri, kan ikke ses eller smages, men den er der. Mængde og koncentration afhænger af vejr, hvor du bor og din bolig.


Hvordan kommer radon ind i huset?

Har dit hus utætheder i fundamentet, stiger radon op gennem soklen og fundamentet. Små sprækker og revner lukker den kræftfremkaldende radon ind i dit hjem. Tidligere troede man fejlagtigt, at det kun var i kældre radon var et problem, men det er desværre ikke tilfældet. Alle bør derfor undersøge radonniveauet i deres bolig.

Radon test – hvordan måler man radon?

Påvirkningen efter ophold i radonholdig luft vil først kunne vise sig efter flere år. Derfor er det godt at være på den sikre side og lave en test for radon, og dermed undersøge radonniveauet i sin bolig.

Sådan tester du radonniveauet i dit hjem:

  1. Hvor er der mest radon i Danmark? Tjek om der er radon i dit område
    Start med at tjekke dette kort hos Sundhedsstyrelsen, der viser, hvor der er mest radon i Danmark. Men vær opmærksom på, at bare fordi at din bolig ligger i et lav risiko område, kan der stadig godt være et højt radonniveau i det – og på samme måde kan dit hus også være fri for radon, selvom du bor i et høj risiko område. Så kortet kan ikke bruges alene til at vurdere radonniveauet i dit hjem.

  2. Radon test – test radonniveauet i din bolig ved måling
    For at være sikker på radonniveauet i din bolig, skal du måle radonniveauet. Der findes flere radonmålere på markedet, der kan måle radonniveauet i dit hjem, og som kan advare i tide, hvis niveauet pludselig bliver for højt. I vinterhalvåret hvor vi fyrer op og opholder os mere indendørs, trænger der mere radon ind i huset nedefra, og derfor bliver radonkoncentrationen også højest i denne periode. Men radonniveauet kan variere meget fra dag til dag, og derfor bør du også foretage målingen over mindst 2 måneder i fyringssæsonen.
    Se Filterhusets udvalg af radonmålere her


Test indeklimaet med en radonmåler

Airthings Wave radonmåler

Airthings Wave er en avanceret radonmåler, der tester indeklimaet og viser din boligs radonniveau og luftfugtighed – både på din mobil eller computer. Med Airthings Wave måler du med det samme koncentrationen af radon, luftfugtigheden og temperaturen. Alle data gemmes og kan ses via appen, der givere dig data pr. dag, uge, måned samt viser gennemsnittet. Bliver radonniveauet for højt, kan du også få en alarm, der advarer i tide. Airthings Wave advarer med farverne rød, gul og grøn alt efter radonniveauet.

Hvilke boliger og huse er der mest radon i?

Det kan være svært helt at undgå radon i huse. Om din bolig er udsat for radonstråling afhænger af hvor meget radon, der er i området omkring boligen samt boligens stand, alder og konstruktion:

  • Mængden af radon i området. Undergrunden varierer geografisk i Danmark – og derfor vil sammensætningen af undergrunden under din bolig påvirke radonniveauet også være højere i nogle områder.

  • Din boligs stand. Radon siver op gennem sprækker og revner i fundamentet, så jo bedre stand din bolig er i jo bedre vil den kunne stå imod.

  • Hvilket årstal din bolig er bygget i. Ældre boliger er ofte mere udsatte. Der har nemlig siden 1998 været krav om radonsikring i bygningsreglementet i Danmark. Kravet kan dog give en falsk tryghed i nybyggerier, da der ikke er noget krav til bygherren om eftervisning og dokumentation af den udførte radonsikring, og det derfor i flere undersøgelser har vist sig, at radonniveauet i flere tilfælde alligevel overstiger grænseværdierne.

  • Boligens konstruktion. Opholdsrum tættere på jorden vil ofte have et højere radonniveau. Er der f.eks. en kælder med opholdsrum i din bolig, kan niveauet være højere her. Samtidig kan en kælder uden opholdsrum tjene som et ekstra rum, hvor radongassen først skal sive igennem for at komme op til boligen. Har din bolig ingen kælder, vil radongassen komme ind i stueetagen først. Af samme grund vil radonniveauet i lejligheder også ofte være lavere, da de ligger højere oppe over jorden.

Har du opdaget et højt niveau af radon i dit hjem? Læs her om Radonsikring og hvorfor et ventilationsanlæg også kan hjælpe i kampen mod radon

 


Kilder:
Radimet.dk
SST.dk
Cancer.dk

Læs næste

PODCAST: Sådan undgår du skadelige mikropartikler i dit hjem
Er din bolig ramt af forurening fra krydstogtskibe

Find dit filter her

Find lynhurtigt de filtre, der passer til dit anlæg

Er du i tvivl? Søg dit filter frem på mål her