Indeklima

Hvor meget forurener du i dit hjem?

Hvor meget forurener du i dit hjem?
De fleste ved, at bilos, stearinlys og brændeovne forurener vores hjem og skaber et dårligt indeklima. Men de færreste tænker over, at vi faktisk også selv er en stor forureningskilde, når vi laver helt almindelige dagligdagsting. Vi har her samlet fire råd til, hvordan du kan blive mere bevidst om dine valg.

Husk, at du altid kan kontakte vores Kundeservice, hvis du har brug for vejledning eller rådgivning til dit indeklima eller til hvilket filter, du skal vælge.

1. Bad og madlavning forurener

Det er vigtigt at have god ventilation i huset, når du går i bad eller laver mad. Det får du med et ventilationsanlæg. Det sikrer nemlig, at damp og skadelige partikler bliver udskiftet med ren, filtreret luft. Det er altså ikke nok kun at åbne vinduerne for at lufte ud, efter at du har været i bad. Du kan nemlig ikke være sikker på, at luften udenfor er så meget renere end den forurenede luft inde i din bolig. Men med et ventilationsanlæg, kan du være helt sikker på, at det er ren, frisk og filtreret luft, du udskifter den forurenede luft med.

Lider du eller en anden i hustanden af pollenallergi, kan du desuden opleve, at det kan være til stor gene at holde vinduerne åbne i huset. Men husk at hvis du har et ventilationsanlæg, har du mulighed for at indsætte et finere filter i det, som fjerner pollenpartiklerne fra luften.

Læs om vores Pollenfilter og SafeAir-filter.


2. Brændeovnen forurener

Hvis du har en brændeovn i hjemmet, og du bruger den til opvarmning af din bolig eller om aftenen for hyggens skyld, skal du være opmærksom på, at den udsender en masse skadelige partikler, som ikke kun forurener dit hjem, men også forurener din nabos hjem.

På samme måde skal du huske at tænke over, at hvis du bor tæt på et hus med brændeovn, kan du risikere, at en stor del af de skadelige partikler, der kommer fra brændeovnens røg, kan blive suget ind i dit hus igennem dit ventilationsanlæg. I sådan et tilfælde er det vigtigt, at du får sat et ordentligt filter i indsugningen på dit anlæg, så du får filtreret brændeovnens skadelige partikler fra, inden de kommer ind i dit hjem. Her anbefaler vi et SafeAir-filter som er vores fineste filter. Generes du også af lugten af brændeovnsrøg, kan du med fordel indsætte et SafeAir Plus-filter, der indeholder aktivt kul, som fjerner lugten.

TIP: I stedet for at bruge brændeovne og/eller stearinlys til at skabe hygge i hjemmet, anbefaler vi, at du bruger en LED-lyskæde eller bloklys til at skabe den hyggelige stemning.


3. Vasketøjet skal udenfor

Når vasketøjet skal hænges op, anbefaler vi (hvis vejret tillader det), at du hænger det op udenfor. Det våde tøj øger luftfugtigheden inde i huset, hvilket over en længere periode kan medføre skimmelsvamp. Husstøvmider, som kan give allergi, trives også godt i det fugtige miljø, hvilket er endnu en god grund til at få vasketøjet hængt op udendørs.

Men så kan du også glæde dig over, at tøj, der har hængt til tørre udenfor, dufter dejligt friskt.


4. Natten kan give kondens

Vidste du, at du afgiver rigtig meget vand, mens du sover? Faktisk afgiver du omkring 2,5 liter vand hver eneste dag til din bolig.

Derfor er du ekstra heldig, hvis du har et godt ventilationsanlæg i dit hjem. Anlægget udskifter nemlig al luften i din bolig ca. hver anden time og sørger dermed for, at der ikke opstår kondens i boligen. Det kan nemlig i værste fald føre til skimmelsvamp, som har en stor negativ effekt på dit indeklima og dit helbred.

  

Kilder:
Tv2 Lorry

 

 

Læs næste

Naturlig eller mekanisk ventilation
Kan et standard grovfilter beskytte dig imod de skadelige finpartikler?